Boodschappen op budget

FOOD-2

Op kot is het leven niet altijd zo goedkoop. Toen ik nog volledig thuis woonde en we gingen naar de winkel, en nog steeds is dat een beetje zo, is winkelen alles in kar leggen waar ik zin in heb. Ook vaak “exotische” gerechten maken is geen probleem (als in waar dure dingen in moeten, zoals pijnboompitten etc).

Nu ik op kot zit, is dat helemaal anders. Pas wanneer je je eigen boodschappen moet betalen (of een 5 dagen moet eten met 30 euro) besef je pas hoe duur alles is. Nu is het niet meer “alles in de kar gooien waar ik zin in heb” maar wel goed nadenken over wat ik ga maken en hoe duur alles is. Daarom dacht ik dat het misschien wel tof zou zijn om een lijstje met “tips” te maken om dat weekbudget toch te halen. (Een week bij mij is trouwens 4 à 5 dagen, op vrijdagavond ga ik naar huis en ik ga pas zondagavond naar mijn kot zo dus)

Weekmenu en boodschappenlijstje

Dit is een heel belangrijke! Ik maak op zondagavond een lijstje met wat ik wil koken deze week en of ik nog andere dingen nodig heb (iets voor op de boterham, koffie, melk …). Wanneer ik dan in de winkel kom, is het gewoon een kwestie van de juiste rayons in te lopen, het product te nemen en gewoon naar het volgende item in mijn lijstje te gaan. En nu ik de winkel een beetje ken, kan ik zelfs mijn lijstje maken op volgorde van de winkel en zo loop ik ook niet te veel voorbij rayons waar ik niks moet hebben maar toch iets zie voor in mijn kar te leggen. En nog een pluspunt: je bent veel sneller klaar met boodschappen doen. Ah, nog iets kleins! Bij het menu let ik ook op een mix tussen wat gerechten die duurdere ingrediënten en goedkopere. Zo is die bloemkoolpuree niet erg duur maar een salade met verschillende groenten die misschien al wat meer exotisch zijn. En zo kun je ook af en toe eens iets extra kopen en blijf je toch binnen budget. (Oh en vergeet geen plastiek zakken / boodschappentas, 10 cent per zak elke keer is zo een waste of money!)

Eten invriezen

Als ik soms eten maak is het veel te veel. Wat handig kan zijn, als je een diepvriezer hebt op kot is je eten invriezen. Ik maakte vorige week bloemkoolsoep en bloemkoolpuree en spaghettisaus en dankzij de diepvriezer kon ik er telkens twee maal van eten. Je hoeft niet twee keer in dezelfde week zelfs je restjes eten want diepvries houdt het net iets langer goed. Wat ik dan doe is bijvoorbeeld de bloemkoolpuree met een ander(e) vlees(vervanger) te eten dan de week ervoor. Kan direct ook al een verschil maken, toch?

Uitrekenen

Nog een tip bij de boodschappen is dat je ‘t soms kan uitrekenen. Op de website van de Albert Heijn, Colruyt en ik denk zelfs Delhaize heb je webshops waar je de producten op voorhand kan bestellen en dan afhalen aan de winkel. Ik gebruik het om op voorhand een beetje mijn budget een checken en zo weet ik ongeveer hoeveel alles gaat kosten.

Hopelijk heb je hier iets aan. Heb je zelf nog tips om het boodschappen doen goedkoper te maken?

More about Ines

Vrolijke twenty-something uit België die ervan houdt om de wereld een beetje leuker, mooier en groener te maken.

6 thoughts on “Boodschappen op budget

 1. Dina

  Wat een goede tips! Wij proberen ook steeds meer boodschappen op budget te doen, wat best wel lastig is soms (maar wel een beetje nodig bij ons, gezien ik geen werk heb momenteel). Wij halen dan bijvoorbeeld biologische groenten bij de boer i.p.v. in de winkel.

  Reply

  1. Ines

   Aan de markt heb ik ook al gedacht in plaats van de winkel maar dat valt net op een moment dat wel les hebben (of ik moet ‘s ochtends heel vroeg gaan). Wel goede tip! :D

   Reply

 2. Natasja

  Hmm, eigenlijk hanteer ik deze dingen al xD maar vaak zie ik allerlei lekkere dingen liggen of mooie kortingen.. of heb ik zin in specifieke gerechten (opeens) dat het dan soms toch wat duurder wordt, hihi.

  Reply

 3. Rianne

  Heeel handig! Tot nu toe hoef ik dat nog niet te doen, maar het lijkt me zo wennen als je op jezelf gaat en je moet opeens wél zelf voor een volle koelkast zorgen, met een klein budget..

  Reply

  1. Ines

   Ja dat is het wel :) Maar deze week is het bijvoorbeeld gelukt om met 30 euro eten voor een hele week te kopen (of ja iets meer want door de weeks moet ik dan nog eens brood kopen of koop ik misschien nog een beetje fruit maar het lukt wel hoor om redelijk gezond te eten voor een schappelijke prijs)

   Reply

 4. Jana

  Hele goede tips, ik moet zelf nog geen eten gaan kopen. Maar deze tips zullen later wel helpen :) x

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

http://insins.me/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/OMG.png 
http://insins.me/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angry.png 
http://insins.me/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/bigsmile.png 
http://insins.me/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cry.png 
http://insins.me/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/littlesmile.png 
http://insins.me/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/love.png 
http://insins.me/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/sad.png 
more...
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.